divendres, 16 de setembre del 2011

De l'Empordà a Rupit, passant pel cor de Catalunya


Manresa és una excursió que, per a mi, demana dues coses bàsiques: la primera, un humor excel·lent; la segona, un ganivet ben esmolat. Hom pot salvar els quilòmetres que separen la dolça ciutat pàtria del meu cor i el meu no menys agre poble d’adopció, Palafrugell, de dues maneres: la més mecànica i ràpida, prenent l’autopista cap a Barcelona i, passat Granollers, continuar per Terrassa, i la més arriscada, que és a través de l’Eix Transversal que ara mateix  es troba insuportablement col·lapsat pel trànsit a causa de les obres de desdoblament.

Dit això, ahir vam llevar-nos relativament d’hora i, ja que no disposàvem ni de bon humor ni d’armes blanques, vam enfilar l’autovia cap a Palamós i ens decantàrem per la primera opció.

La calor era asfixiant i a la plana del Bages no s’hi bellugava ni una trista fulla. A casa meva ens reberen l’Enrique, un “manyo” excel·lent, ferm com una roca, que està convençut que el cariñena és l’únic vi del món digne d’aquest nom i que, abans de retirar-se, havia treballat tota la vida conduint màquines, i en Pep, fill de Marganell i boletaire magnífic que a la tardor fa temporada de llenega negra.

Amb ells i la meva família vam agafar el cotxe en dirección a Cal Frare, un restaurant de pagès situat al petit poble de Maians, a Castellfollit del Boix. És un restaurant molt recomanable, sobretot entre setmana, ja que fan un menú variadíssim, de bona qualitat i bon preu, i a l’hivern, quan encenen la inmensa llar de lloc i hom tendeix a perllongar l’àpat potser un pèl massa per por d’abandonar aquell benestar. Els plats estrella foren el bacallà amb samfaina i el conill amb figues ( espatlleta i costelles, com a mi m’agrada ).

Després del cafè i sota la influència del vi de missa, se’ns va ocórrer d’intentar un tercer recorregut de tornada a Palafrugell: en arribar a Vic, vam girar cap a Manlleu i, després, Santa Maria de Corcó, Cantonigròs i Rupit. La carretera era sinuosa però suau, el paratge de boscos i camps, balsàmic, i, quan, finestres del cotxe obertes, passàrem Cantonigròs, l’aire esdevingué, xafogós com havia estat durant tot el dia, d’una frescor indescriptible i tardorenca.

Amb aquest estat d’esperit vam fer un volt pel poble i una cervesa a l’Hostal Estrella. Admiràrem els petits horts que pengen cap al riu i descobrírem una varietat de mongeta tendra nova per a nosaltres: la mongeta de Montserrat o de dos colors, que és lilosa i fa unes tavelles molt grosses. I en vam manllevar un parell per fer-ne llavor per a l’hort.

I, com que en aquesta vida els dies perfectes són una cosa tan rara que gairebé poden comptar-se amb els dits de la mà, bo i baixant vam equivocar-nos de camí i vam anar a petar a Olot, negres nits,  després d’un tram de corbes que no s’acabava mai. Arribàrem a casa a les onze de la nit i exhaustos.

Avui ens hem llevat tard, amb els ganivets encara a la butxaca.



dimarts, 13 de setembre del 2011

dilluns, 12 de setembre del 2011

Fornells - Dedicat als nostres estiuejants



"Llavors, estimat amic, vivíem a Fornells - no pas a Fornells de Menorca, que és un lloc esventat i àrid, sinó a Fornells del nostre país, que és abrigat i dolcíssim. ( ... )

A Fornells, paratge fabulosament ensopit, vaig arribar a sentir-hi la dolçor del tedi. Donar al temps un ritme més lent pot ésser un exercici més dolç que la mel. Sentir-se viure és com sentir-se morir i la consciència del tic-tac del cor és insuportable i angoixant. En el dens ensopiment del llogarret, el tic-tac es feia gairebé imperceptible."

Josep Pla, Bodegó amb peixos